Peter Westdijk “Van boekhouding naar financial control”

Interview met Peter Westdijk, Interim Manager en Business Coach met uitgebreide ervaring als Controller, CFO en Directeur Bedrijfsvoering

Waar het voorheen de traditionele boekhouder was die opschreef wat er gebeurde en altijd achteraf rapportages verzorgde, zie je toch dat er meer en meer een verschuiving is naar management informatie

Bekijk het interview

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=PRF0cudEVoU” width=”560″ height=”315″]

 

Transcriptie van het interview

Wat je bij financial control ziet is een verschuiving. Waar het voorheen de traditionele boekhouder was die opschreef wat er gebeurde en altijd achteraf rapportages verzorgde, zie je toch dat er meer en meer een verschuiving is naar management informatie. Management informatie is dan niet opschrijven wat er is, maar aangeven: dit loopt nu uit de pas en er moet iets gedaan worden en zelfs nog beter: dit zou gedaan moeten worden. Die ontwikkeling is denk ik een verschuiving van boekhouding naar financial control. Daar heb je dan nog financial control en business control met soms wat taakverdelingen daarin, maar dat is de belangrijkste, dat je van opschrijven, registreren en verantwoorden naar beslissingsondersteunend gaat. Als je van nature bent: ik schrijf op wat er gebeurt en ik maak een hele grote Excel tot 2 decimalen achter de komma, waarin ik exact analyseer wat er allemaal gebeurd is, dat is leuk en dat kan best nuttig zijn voor een stukje verantwoordingsinformatie, maar dat is niet waar de cursus over gaat. De cursus gaat over het vakgebied zoals we dat nu zouden moeten bedrijven, in ieder geval ook naar de nabije toekomst toe zouden moeten doen en dat is veel meer onderdeel zijn van de business, de business in zijn besluitvorming ondersteunen en bewaken dat de afspraken ook worden nagekomen.

Wat we de cursisten leren is het breder denken, het veranderen, vergroten van kaders en het wegnemen van barrières door op een andere manier naar zaken te gaan kijken en ook met een veel bredere blik, zodat je veel meer waarde kunt toevoegen aan je onderneming, aan je organisatieonderdeel, aan je processen en aan de business en daar ligt uiteindelijk de winst van een goede financial controller en dus ook de waarde van deze training.

Financial control en business control zie ik op termijn in elkaar schuiven. Financial control is nu toch vaak in de praktijk nog steeds het afleggen van verantwoording, het zorgen voor BTW aangifte, voor een jaarrekening. Business control is heel erg gericht of zou dat in ieder geval moeten zijn, op beslissingsondersteuning. Dat is ook geen constante vraag naar werk, dus wat zie je: het management heeft een vraag en gaat de administratie op en zegt: ‘ik wil dit nu weten’. Dat betekent dat je als financial controller niet meer kunt zeggen: ‘ik ben boekhouder, dus ik wacht wel op donderdag, want dan is de business controller aanwezig’, het moet vandaag worden opgelost, dus die twee zullen uiteindelijk denk ik in elkaar gaan schuiven.

Ik heb wel eens gekscherend gezegd: eigenlijk zou je Excel moeten inruilen voor power point of word en op die manier richting een soort adviesfunctie gaan in plaats van alleen maar registreren. Natuurlijk blijft er rekenwerk in zitten, maar het gaat erom dat je de conclusies van dat rekenwerk over de bühne kunt brengen en bij het management kunt neerleggen: dit is er aan de hand en dit zijn de dingen die gedaan moeten worden.

Er zitten wat leuke cases in de training en die laten zien vanuit de fouten de 7 hoofdzonden van outsourcing en dat zijn altijd de mooiste verhalen.

Previous ArticleNext Article
Euroforum organiseert jaarlijks diverse congressen, opleidingen en trainingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Business-Controller.com website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024